Pakka sekaisin Lahdessa! Nirvi voittoon, Paananen sarjajohtoon

Rally Trophy -sarja jatkui Tietopalvelu-Rallissa Lahdessa 9.8.2014. Kilpailu ajettiin EM-Historic rallin yhteydessä. Pisteitä oli lähtenyt metsästämään yhteensä 30 sarjan kuljettajaa, sarjajohtaja Jorma Eskelisen johdolla.

Jo ennen avauserikoiskoetta alkoi draama, sillä sarjan kärkiviisikossa ollut Annina Noso myöhästyi kilpailun lähdöstä yli 10 minuuttia ja tästä seurasi automaattinen kilpailun päättyminen. Avauserikoiskoe oli mitaltaan liki 18 kilometriä ja tapahtumia piisasi täälläkin. Kärkimiehistä Sami Sarjulan, Kimmo Järvisalon ja Anssi Koskelan matkan teko päättyi jo avauspätkän jälkeen. Kahdella ensimmäisellä tekniikan petettyä, Koskelan kohtalona ulosajo. Jere Paananen puolestaan leikki Timo Mäkistä, ajamalla toistakymmentä kilometriä konepelti pystyasennossa. Kellohan ei tuosta tykkää, joten kirittävää olisi loppukisaan tiedossa. Pätkän pohjat Nissan Micraa kuskaavalle Ilkka Koskelalle, jolle Jorma Eskelinen hävisi liki kymmenen sekuntia. Kolmas nuorten luokasta siirtynyt Miika Hokkanen, neljäs V1600 puolen nopein, Mikko Heikkilä ja viidenneksi nopein Petri Pimiä.

Toinen pätkä oli pituudeltaan hieman yli 12 kilometriä ja pohjat kirjattiin tällä kertaa Mikko Heikkilän nimiin, viiden sekunnin erolla Hokkaseen. Kolmas Jani Laaksonen, neljäs Eskelinen ja viides Jani Soukka hieman yli kymmenen sekuntia Heikkilää hitaampana. Ensimmäisen pätkän pohjat ajanut Ilkka Koskela kärsi vaihteistomurheista ja joutuikin keskeyttämään pätkän jälkeen. Kisan tauolla kärkipaikkaa piti hallussaan Mikko Heikkilä johtaen samalla myös V1600-luokkaa. Miika Hokkanen vaani 4,3 sekunnin päässä ja Jorma Eskelinen 4 sekunnin päässä Hokkasesta. Kärkiviisikossa mukana myös Jani Laaksonen ja Niko Niemi.

Tauon jälkeen ohjelmassa oli vielä kolme erikoiskoetta, joista kaksi viimeistä olisivat ensimmäiset kaksi pätkää uudestaan.

Heikkilä jatkoi tahtipuikon heiluttelua myös kolmannella, hieman alle 14 kilometrisellä pätkällä, tehden reippaan kahdeksan sekunnin pohjat Laaksoseen. Huomioitavaa on se, että Heikkilän aika oli koko Rallin Suomen Junioreiden Mestaruussarjan kolmanneksi nopein kellotus tälle pätkälle! Kärkiviisikkoon tälle pätkälle nousivat vielä Hokkanen, Eskelinen ja Tapio Nirvi. Neljäs pätkä pisti kärjen järjestyksen jälleen uusiksi. Tekniikkamurheet tiputtivat Mikko Heikkilän kärjestä ja siirtymällä oli pakko heittää pyyhe kehiin keskeytyksen merkiksi. Miika Hokkanen ja Jorma Eskelinen puolestaan kaatoivat autonsa ja myös näille herroille keskeytykset edessä. Niko Niemi vietti useamman minuutin penkassa tippuen täten kärkitaistelusta. Täten pätkän pohjat tulivat Petri Patjakselle, neljän sekunnin erolla Juha Karkiaan. Kolmas Jarmo Honkanen, neljäs sisuuntunut Jere Paananen ja viidentenä Timo Takala.

Ennen viimeistä pätkää kärjessä oli Jani Laaksonen, 1,7 sekunnin erolla Tapio Nirveen ja 12,3 sekunnin erolla Juha Karkiaan. Muutaman kymmenyksen sisällä Karkiasta puolestaan Petri Patjas ja Henri Laitinen.

Viimeinen pätkä muutti jälleen kärjen asetelmia. Laaksosen Polon kojetaulu muuttui yhtä valoisaksi mitä joulukuuset parhaimmillaan ja täten tappiota pätkä pohjille yli minuutti. Pohjat Karkialle, 4,7 sekunnin erolla Nirveen. Kolmas Patjas, neljäs Paananen ja viides Niemi. Lopulliset tulokset täten seuraavat: Tapio Nirvi voittoon ja samalla myös nopein V1600-luokassa. Toinen Juha Karkia häviten 5,9 sekuntia, kolmas Petri Patjas 6,8 sekuntia Karkiasta. Neljäntenä vasta nopein 1400 Trophy, Henri Laitisen ohjastamana 8,9 sekuntia Patjakselle hävinneenä. Viides Timo Takala hieman yli 20 sekuntia Laitiselle hävinneenä. RSJM-kuskeista nopein 1400 puolella Henri Laitinen, toinen Jere Paananen ja kolmas, kaksi minuuttia hävinneenä, Otto Aro. Yleisen kuskeista ainoastaan Jani Laaksonen pääsi, ongelmistaan huolimatta, maaliin.

V1600 luokassa oli mukana yhteensä 12 kuljettajaa, joista voittajan selvisi Tapio Nirvi voittaen myös luokkansa RSJM puolella. Toiseksi junioreista Petri Patjas ja kolmanneksi jo puolitoista minuuttia Nirvelle hävinneenä Petri Kerkkäinen. Yleisen nopein Juha Karkia ja toinen Timo Takala, enempää ei luokassa ollutkaan autoja mukana.

Nuorten cup-luokassa odotettiin jälleen kerran tiukkaa taistelua Alex Forsströmmin ja Juuso Nordgrenin välillä. Ja sellaisenahan se myös alkoikin, Forsströmmin tehdessä 0,9 sekunnin pohjat Nordgreniin. Kilpailu latistui kolmospätkän jälkeen kun Nordgrenin auton tekniikka petti siirtymällä. Forsström täten ylivoimaiseen voittoon, joka pätkälle pohjat ja kuten totuttua olisi voittanut myös koko Rally Trophy porukan yli 2 minuutin marginaalilla!!! Toinen kisassa oli V1600 luokan voittaja Niko Mäkinen joka hänkin olisi ollut Rally Trophyssä komeasti kolmas. Kolmanneksi myöskin V1600 luokassa ajanut Lauri Joona. Forsström johtaa cup-pisteissä maksimipistein.

Rally Trophyn kärkiviisikko laitettiin melkoisen uuteen uskoon. Jere Paananen nousi sarjakärkeen, toisena V1600 puolelta Petri Patjas 4,69 pistettä perässä. Kolmas Henri Laitinen, neljäs Niko Niemi ja viidenneksi tiputettiin keskeyttänyt Jorma Eskelinen. RSJM sarjassa Paananen ja Patjas ovat luokkiensa kärjessä, sarjasijoitukset Paanenen 6:s ja Patjas 13:s.
Sarjat jatkuvat seuraavan kerran syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, Uusikaupunki-rallin merkeissä.