Laaksomaa voittoon, Karkiasta mestari!

Rally Trophy -sarja saatettiin päätökseensä Motonet-Rantarallin merkeissä 27.9. Ohjelmassa oli 6 erikoiskoetta, yhteismitaltaan vajaat 70 ek-kilometriä. Kaikki sarjamestaruuteen mahdollisuudet omaavat kuljettajat olivat mukana.

Avauksena kilpailun lyhin erikoiskoe, mittaa vajaat seitsemän kilometriä. Pohjat Mikke Yrjölälle, vaivaisella 0,3 sekunnin erolla Sami Sarjulaan. Kolmas Pasi Laaksomaa 4,2 sekuntia, neljäs Annina Noso 4,5 sekuntia ja jaettu viides sija Miika Hokkaselle ja Juha Karkialle 6,3 sekuntia Yrjölää hitaampana. Toinen erikoiskoe oli sitten jo liki kymmenen kilometriä mitaltansa ja tänne päättyi Mikke Yrjölän matkanteko. Moottorista tuli savukone ja keskeytys edessä. Selvät pohjat Sarjulalle, 6 sekunnin erolla Henri Laitiseen. Jaettu kolmossija Karkialle sekä Juha Selänteelle 8,1 sekunnin erolla Sarjulaan. Viides Noso 8,5 sekuntia kärjelle jääneenä.

Vajaan kahdeksan kilometrin mittaisella kolmoserikoiskokeella pohjat Laaksomaalle ja kakkosijan jakoivat Sarjula ja Hokkanen 3,5 sekuntia Laaksomaalle hävinneenä. Vajaan kaksi sekuntia edelliselle kaksikolle hävisi Petri Patjas ja vajaan kaksi sekuntia Patjakselle Jere Paananen. Neljäs erikoiskoe oli sitten jo yli kymmenen kilometriä, 13,33 kilometriä. Sarjula palasi pohjien tehtailuun, 7,1 sekunnin erolla Karkiaan. Kolmas jo liki kymmenen sekuntia hävinneenä Laitinen, neljäs pari kymmenystä Laitisesta Laaksomaa ja viides Hokkanen kolmisen sekuntia Laaksomaasta.

Täten tauolla Sami Sarjula johti kilpailua 20,6 sekunnin erolla Pasi Laaksomaahan ja 25,4 sekunnin erolla Juha Karkiaan. Parin sekunnin sisällä Karkiasta Henri Laitinen ja pari sekuntia Laitisesta Miika Hokkanen. Kilpailun pisimmät pätkät olivat vasta edessäpäin, joten kaikki oli vielä avoinna.

Viides erikoiskoe oli mitaltansa 14,14 kilometriä ja poikkesi luonteeltansa huomattavasti edellisistä. Alkukilpailu kun oli ajettu isoja valtionteitä, oli tämä erikoiskoe yhdistelmiä pieniä yksityisteitä. Sami Sarjulan huono tuuri sarjamestaruuden suhteen sai jatkoa. Polon voimasiirto petti ja matkan teko jäi siihen. Täten mies oli ulkona mestaruustaistelusta. Pasi Laaksomaa ja Juha Karkia puolestaan suorittelivat pakitusharjoituksia, joten pätkän pohjat kirjasi Jere Paananen 4,3 sekunnin erolla Henri Laitiseen. Kolmas Miika Hokkanen 6,8 sekuntia Paanaselle hävinneenä. Neljäs, myöskin ylimääräisen lenkin tehnyt, Juha Selänne 7,3 sekuntia hävinneenä ja viidenneksi nopein Jarko Mäkelä hieman yli 8 sekuntia hävinneenä. Täten tilanne muuttui ennen viimeistä erikoiskoetta, kärkeen ja kiinni sarjamestaruuteen nousi Henri Laitinen. Eroa Pasi Laaksomaahan vain 2,3 sekuntia ja kolmantena olevaan Miika Hokkaseen 4,4 sekuntia. Neljäntenä Jere Paananen ja viidentenä, V1600-luokan kärjessä, Annina Noso vaivaisella 0,4 sekunnin erolla Juha Karkiaan.

Viimeinen erikoiskoe oli myöskin päivän pisin, 17,12 kilometriä. Laaksomaa sisuuntui pakittelusta sen verta, että tekaisi 4 sekunnin pohjat Paanaseen nähden. Kolmas Laitinen 4,8 sekuntia Paanasesta. Neljänneksi nopein Karkia 10,3 sekuntia Laaksomaalle hävinneenä ja jaetulla viidennellä sijalla Selänne ja Hokkanen 11,1 sekuntia Laaksomaalle hävinneenä. Täten voittoon nousi Pasi Laaksomaa, 5,5 sekunnin erolla Henri Laitiseen. Kolmas Jere Paananen 8,5 sekuntia hävinneenä, neljäs Miika Hokkanen, 12,2 sekuntia hävinneenä ja viidenneksi, samalla V1600-luokan voittoon, Juha Karkia 22,5 sekuntia Laaksomaalle hävinneenä.

RSJM-luokissa 1400 Trophyn kärkikolmikko oli Henri Laitinen, Jere Paananen ja Miika Hokkanen. Yleisen luokan vei puolestaan Pasi Laaksomaa ja toinen maaliin tullut oli Juha Selänne reilulla 20 sekunnin erolla. V1600-puolella RSJM-voittoon Annina Noso, 33,6 sekunnin erolla Jarko Mäkelään. Kolmas Aarni Salminen 45 sekuntia hävinneenä. Yleisessä luokassa Juha Karkia oli ainut lähtijä ja maaliin tullut.

Nuoret olivat myöskin jälleen mukana ja tällä kertaa luokka oli Juuso Nordgrenin näytöstä. Pohjat kaikille pätkille ja voitto reilulla minuutilla sarjamestari Alex Forsströmmiin nähden. Kolmas Heikki Koski-Lammi vajaan 2 minuuttia hävinneenä, mutta hänenkin aikansa olisi tuonut Rally Trophyn puolella voiton, ollen tasan sama loppuaika mitä Pasi Laaksomaalla. V1600-luokan osalta Niko Mäkinen oli päivän herra ja hidalgo, vain yhdet pohjat annettiin muille ja voitto täten 42,6 sekunnin erolla Lauri Joonaan. Mäkisen aika olisi riittänyt voittamaan V1600-luokka Rally Trophynkin puolella. Hulluja nämä nuoret, joka kilpailussa olisivat olleet täysi-ikäisiä nopeampia… Cup-mestaruus Alex Forsströmmille, kakkonen Niko Mäkinen ja kolmas Juuso Nordgren.


Kuka sitten vei Rally Trophyn sarjamestaruuden? Kaikkien yllätykseksi neljäntenä sarjassa ollut Juha Karkia nousi juuri ja juuri ohi Henri Laitisen sarjavoittoon. Eroa miesten välille jäi vaivaiset 0,39 pistettä! Kolmanneksi sijoittui Annina Noso, neljäs Jere Paananen ja viides Petri Patjas. Karkiasta tuli myös samalla historian ensimmäinen V1600-autolla sarjan voittanut! Ensimmäisen kerran top-5:ssa on enemmän V1600-autoja mitä 1400 Trophyjä. Karkian mestaruuden avain oli tasaisuus, kertaakaan mies ei koko yleiskilpailua voittanut, mutta 2 luokkavoittoa ja 2 kakkosijaa toivat tarvittavat pisteet. Sarjan tasaisuudesta kertoo myös se, että tänä vuonna jokaiseen osakilpailuun saatiin eri osakilpailuvoittaja! Yhteensä sarjapisteitä keräsi 50 autokuntaa.

Täten kausi 2014 on paketissa Rally Trophyn osalta, uusi kausi alkaa jälleen tammikuussa.