Mestaruus kuuden kauppa

Lauantaina Mynämäellä ajettava XXXIX Rantaralli toimii Rallin Suomen Juniorimestaruus ja Rally Trophy -sarjojen päätösosakilpailuna. Ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta, yhteispituudeltaan noin 60 erikoiskoekilometriä.

Rally Trophyn sarjatilanteessahan kärjessä on Petri Patjas peräti 7,38 pisteen erolla Markku Suvantoon. Kolmantena Tapio Nirvi, neljäs Jere Paananen ja viides Henri Laitinen. Tämä kolmikko on viiden pisteen sisällä Suvannosta. Loppupisteisiin huomioidaan neljä parasta viidestä kilpailusta ja koko viisikolla on pisteet kaikista ajetuista neljästä kisasta. Kuudentena oleva Henri Tuomisto on ensimmäinen, jolla on pisteet vain kolmesta kilpailusta ja voi täten hyödyntää viimeisen kisan pisteet täysimääräisesti. Kun otetaan kärkiviisikolta huonoimmat pisteet pois, muuttuukin tilanne jonkin verran. Tuomisto johtaa, vaivaisella 0,21 pisteen erolla Patjakseen. Kolmantena on Suvanto jo 5 pistettä Patjasta perässä. Kolmikko Nirvi, Paananen, Laitinen seuraa Suvantoa parin pisteen sisällä. Tästä kuusikosta löytyy tämän vuoden mestari.

V1600-luokan pienempi lähtijämäärä aiheuttaa oman harminsa Patjakselle, Suvannolle ja Nirvelle. V1600-luokassa pisteistä kilpailee 13 autokuntaa, 1400 autojen 15 vastaan, pistelasku kun perustuu luokan lähtijämäärään. Kilpailu tulee 1400-puolella olemaan todella tiukkaa, joten helpolla ei voitto Tuomistolle, Paanaselle tai Laitiselle tule. Siitä pitävät huolen avauskisan voittaja Markku Artjoki ja viime vuoden päätöskisan voittaja Pasi Laaksomaa, joiden kumpienkin Polo on saanut uuden moottorin.

Tuomiston voittaessa luokkansa, on hän varma mestari. Kakkossijakin voi riittää, kunhan Patjas ei voita V1600-luokkaa. Patjaksen mestaruuden edellytys on edellä kuvattu, luokkavoitto itselle ja Tuomisto ei saa voittaa luokkaansa. Suvannon, Nirven, Paanasen ja Laitisen mestaruuden edellytyksenä on luokkavoitto ja kärkikaksikon epäonnistuminen, esimerkiksi Suvannolla luokkavoitto, Patjaksen sijoittuminen luokan kärkiviisikon ulkopuolelle ja Tuomiston sijoittuminen luokan kärkikuusikon ulkopuolelle. Tämä kaikki olettaen, että kaikki ilmoittautuneet myös starttaavat kilpailuun, pisteet kun muuttuvat heti yhdestäkin perumisesta. RSJM-sarjassa kolmikko Paananen, Nirvi, Laitinen miehittää tällä hetkellä kärkeä. Paananen ja Nirvi ovat jo varmoja mitalisteja, Laitisen mitali vaatii pieniä epäonnistumisia takaa-ajajilta. Mestaruuskamppailussa parhaimmat mahdollisuudet on Juuso Nordgrenilla, joka on oman luokkansa voitolla varma mestari.

Nuorten Cup-luokassa tilanne on jo selvä, ilman hylkäystä Arttu Lähdeniemi on mestari. Muut sijat kärkikolmikossa ovat vielä avoinna, todennäköisimmin taistelu käydään Manu Lampelan, Jani Luhtaniemen ja Juuso Jorvalan välillä. Myös Roope Korhonen omaa mahdollisuuden pronssisijaan.