UutisetMikä ihmeen 1400 Trophy?Rally Trophy

Jyri Räsäsestä tuplamestari

Rally Trophy sarja jatkui Laitilan seudulla ajetulla SM Oili Jalonen Rallilla. Ohjelmassa oli kahdeksan erikoiskokeen ja yli 100 ek-kilometrin reitti. Jyri Räsäsellä oli mahdollisuus luokkavoitolla varmistaa mestaruus jo kauden toiseksi viimeisessä kilpailussa.

Juuri alle kymmenen kilometrinen avauspätkä ja Jani Laaksonen jatkaa siitä mihin Riihimäellä jäi, pohjat seitsemän sekunnin erolla Henry Jäppiseen. Kolmas Peetu Viljamaa, neljäs Roope Suomalainen ja viides Jyri Räsänen. Ennakkosuosikeista Teemu Varjon ja Pasi Laaksomaan kilpailut päättyvät tekniikkamurheisiin pätkän jälkeen. Kakkospätkällä oli mittaa reilut 12 kilometriä ja tällä kertaa pohjat Viljamaan nimiin, sekunnin erolla Laaksoseen. Kolmas Suomalainen ja neljännen sijan jakavat Räsänen ja Otto Aro. Laaksonen iskee taas takaisin kolmannella, reilun 13 kilometrin erikoiskokeella, tällä kertaa eroa Viljamaahan tulee 1,2 sekuntia. Kolmas Räsänen, neljäs Suomalainen ja viides Aro.
Neljäs erikoiskoe on päivän lyhin, hieman alle kahdeksan kilometriä. Pohjat tällä kertaa Roope Suomalaiselle, 2,3 sekunnin erolla Jani Laaksoseen nähden. Kolmas Peetu Viljamaa, neljäs Jyri Räsänen ja viides Aleksi Savikko. Viidentenä päivän pisin, liki 18 kilometrinen erikoiskoe, joka koituu V1600-luokassa parin kuljettajan kohtaloksi, sillä sekä Otto Aro että Ville Aromaa sortuvat ulosajoihin. Pohjat jälleen Laaksoselle, eroa Viljamaahan tulee 1,9 sekuntia. Kolmas Räsänen, neljäs Suomalainen ja viides Jäppinen.

Tauolle saavutaan Jani Laaksosen johdolla, eroa toisena olevaan Peetu Viljamaahan on kertynyt 9,9 sekuntia. Kolmantena Roope Suomalainen 12,9 Viljamaasta, neljäntenä Jyri Räsänen 3,1 Suomalaisesta ja viidentenä Henry Jäppinen jo liki minuutin Räsäsestä. Tauolta lähtiessä on pientä draamaa, sillä Räsänen eksyy hetkellisesti ja täten saapuvat at-asemalle myöhässä. Tästä tuloksena minuutin ja 10 sekunnin aikasakko ja tippuminen Jäppisen taakse.

Kuudentena erikoiskokeena ajettiin kolmoserikoiskoe toiseen kertaan. Pohjat jälleen Laaksoselle, 1,8 sekunnin erolla Suomalaiseen nähden. Kolmas sisuuntunut Räsänen, neljäs Viljamaa ja viides Jäppinen. Seitsemäs erikoiskoe oli myös toiseen ajokertaan, tällä kertaa päivän pisin viides erikoiskoe. Pohjat tällä kertaa Räsäselle, 0,9 sekunnin erolla Suomalaiseen. Kolmas Viljamaa, neljäs Laaksonen ja viides Jäppinen.
Ennen viimeistä pätkää Jani Laaksonen johtaa edelleen, Roope Suomalainen on noussut toiseksi 16,3 sekunnin erolla Laaksoseen. Kolmantena Peetu Viljamaa 6,9 Suomalaisesta, neljäs Räsänen yli minuutin Viljamaasta ja viidentenä Jäppinen liki 20 sekuntia Räsäsestä.
Viimeisen vajaan kolmentoista kilometrin pätkän pohjat Laaksoselle, toinen Räsänen 5,2 sekuntia perässä, kolmas Jäppinen, neljäs Suomalainen ja viides Viljamaa.

Voitto täten Jani Laaksoselle, 33,4 sekunnin erolla Roope Suomalaiseen nähden. Kolmas Peetu Viljamaa 8,8 sekuntia Suomalaisesta, neljäs Jyri Räsänen, vajaan minuutin Viljamaasta ja viides Henry Jäppinen liki 25 sekuntia Räsäsestä.

1400-luokissa luokkavoitot Laaksoselle yleisessä ja Suomalaiselle junioreissa. Samalla kumpainenkin oli luokkiensa ainoa maaliintulija.
V1600-luokassa junioreiden kärkikolmikko oli Viljamaa, Räsänen ja Jäppinen. Yleisessä luokassa ei osallistujia ollut.

Suurimmat pisteet matkaavat V1600-luokan nopeimmalle eli Peetu Viljamaalle, mutta Jyri Räsänen kruunataan mestariksi jo ennen kauden viimeistä osakilpailua! Tasainen sarja on kerryttänyt jo sellaisen piste-eron, että huonoimman tuloksen pois jättäessä ei kukaan pysty miestä enää saavuttamaan. Räsäsestä kruunattiin samalla jo tuplamestari, sillä mies voittaa myös Rallin Suomen Juniorimestaruuden!

Kauden päätösosakilpailu ajetaan lokakuun alussa Rantarallin merkeissä, jossa ratkaistaan sarjan muut sijoitukset.

Julkaistu 3.9.2019
Kuva: Toni Ollikainen/AKK